Reforma sądownictwa w Izraelu: iskra, która doprowadziła do wojny 7 października - Levy, Mordechai (Przegląd Politologiczny, 2024)
W centrum Bliskiego Wschodu, otoczony milionami wrogich Arabów, Izrael musi projektować wizerunek niezwyciężonej potęgi, aby odstraszyć swoich przeciwników od ataków i zagwarantować swoje istnienie. To główny składnik koncepcji bezpieczeństwa Izraela. Jednak 7 października 2023 roku wydawało się, że Izrael stracił swoją zdolność odstraszania, gdy Hamas, wsparty przez inne islamskie grupy terrorystyczne, przeprowadził niespodziewany atak, w tym odpalenie rakiet, brutalne napady bojowników i porwanie zakładników. Pomimo że Izrael dysponuje silną i zaawansowaną armią z przewagą technologiczną, organizacje islamskie czuły się pewne rozpoczęcia ataku. Niniejsza praca ma na celu zbadanie czynników, które zachęciły Hamas i front islamskiego oporu do przeprowadzenia ataku. Atak z 7 października nastąpił po dziesięciu burzliwych miesiącach, charakteryzujących się protestami społecznymi, strajkami i demonstracjami tysięcy Izraelczyków, którzy sprzeciwiali się planom rządu Netanjahu zmian w systemie sądowym. Badanie publicznych oświadczeń liderów islamskich może rzucić światło na mentalność radykalnych organizacji islamskich. Główny wniosek jest taki, że Hamas i grupy islamskie postrzegały wewnętrzne konflikty w Izraelu jako spełnienie wizji religijnej zawartej w Koranie. Okazało się, że siła militarna Izraela nie wystarcza do utrzymania odstraszania i projekcji siły wobec organizacji islamskich, potrzebna jest również spójność społeczna.