Poziom życia jako korelat preferencji wyborczych w wyborach prezydenckich 2020 na przykładzie województwa wielkopolskiego - Hajder, Krzysztof; Marciniak, Grzegorz (Przegląd Politologiczny, 2024)
Celem niniejszego badania jest charakterystyka preferencji wyborczych mieszkańców województwa wielkopolskiego w wyborach na Prezydenta RP w roku 2020. W badaniu podjęto próbę ustalenia korelacji pomiędzy poziomem życia a wynikami kandydatów w pierwszej i drugiej turze wyborów. Przegląd literatury pozwolił na ustalenie podstaw teoretycznych badań nad wyborami z zakresu nauk o polityce oraz geografii wyborów. Wyniki wyborów prezydenckich w latach 2010, 2015 i 2020 w województwie analizowano na tle kraju. Następnie, w oparciu o metodę Perkala, opracowano syntetyczny wskaźnik poziomu życia w badanych powiatach. Ostatnim krokiem było zbadanie związku pomiędzy poziomem życia i wynikami poszczególnych kandydatów. Badania wykazały korelację pomiędzy tymi czynnikami. Wyniki Andrzeja Dudy za każdym razem korelowały ujemnie, natomiast wyniki Rafała Trzaskowskiego korelowały dodatnio. Dodatkowo zauważono, że najwyższe wyniki A. Duda uzyskał w powiatach o niskim i średnim poziomie życia, a R. Trzaskowski w powiatach o bardzo wysokim i wysokim poziomie życia. Na podstawie analizowanych lat wyborczych preferencje polityczne mieszkańców regionu określono jako liberalne i lewicowe, gdyż chętniej głosowali oni na kandydatów o takim profilu niż na polityków konserwatywnych i prawicowych.