Polityka zagraniczna USA w kontekście rozwoju współpracy ukraińsko-amerykańskiej - Shamraeva, Valentina (Przegląd Politologiczny, 2018)
Artykuł analizuje główne teoretyczne podejścia do definiowania konceptu polityki zagranicznej USA we współczesnym świecie. W tekście poruszono zagadnienia głównych tendencji w rozwoju stanowisk USA i Ukrainy w sprawach międzynarodowych i sposobów rozwiązywania problemów we współpracy obu państw.