Bliskowschodni proces pokojowy. W stronę kolejnego impasu? - Osiewicz, Przemysław (Przegląd Politologiczny, 2018)
Konflikt bliskowschodni pozostaje jedną z najważniejszych kwestii w stosunkach międzynarodowych po II wojnie światowej. Jednąz najważniejszych wyzwańjest określenie czy bliskowschodni proces pokojowy jest związany z szeroko pojmowanym konfliktem bliskowschodnim czy też, ujmując rzecz precyzyjniej, z konfliktem arabsko-izraelskim. W kontekście kontroli nad terytorium można wyróżnić dwa możliwe scenariusze. Po pierwsze, Palestyńczycy żyjący pod zarządem izraelskim. Po drugie, rozwiązanie na bazie utworzenia dwóch niepodległych państw, czyli uznanie państwa Izrael przez wszystkie państwa arabskie w zamian za zgodę na utworzenie państwa palestyńskiego. Dotychczas przedstawiono wiele planów uregulowania tego problemu, na przykład, podczas negocjacji pokojowych w Oslo, spotkania w Tabie w 2001 roku czy też konferencji w Annapolis w 2007. Jednak żaden z nich nie doprowadził do przyjęcia całościowego rozwiązania konfliktu. Pojawia się pytanie czy społeczność międzynarodowa będzie musiała pogodzić się z kolejnym impasem w ramach bliskowschodniego procesu pokojowego. A może tak zwane arabskie przebudzenie, czyli trwające procesy zmian społeczno- politycznych w państwach arabskich, doprowadzą do zmiany sytuacji w regionie i umożliwią zawarcie porozumienia?