Rocznice w polityce pamięci i działalności Poznańskiego Towarzystwa Przyjaciół Nauk - Kaczmarek, Filip (Przegląd Politologiczny, 2025)
Badania polegały na określeniu miejsca jakie zajmują rocznice i ich upamiętnianie w polityce pamięci i działalności Poznańskiego Towarzystwa Przyjaciół Nauk. Autor zakładał, że rocznice i działania podejmowane w związku z nimi mają dla Towarzystwa duże znaczenie i wypełniają zróżnicowane funkcje. Celem szczegółowym było zidentyfikowanie tych funkcji. W badaniach wykorzystano analizę jakościową, metodę badania dokumentów i sposobu obchodzenia rocznic z perspektywy historycznej oraz – w pewnym zakresie – metodę porównawczą. Uwzględniono dwa typy rocznic. Pierwsza grupa to rocznice „zewnętrzne” czyli takie, które nie są bezpośrednio związane z Towarzystwem, ale którymi – z różnych powodów i w różnych formach – PTPN się zajmował i podejmował działania związane z ich upamiętnianiem. Druga obejmuje rocznice „wewnętrzne” czyli takie, które dotyczą samego Towarzystwa lub osób kluczowych dla jego funkcjonowania. Badania potwierdziły hipotezę o istotnej roli rocznic w polityce pamięci PTPN i ich wielofunkcyjności.