Joseph Beuys: od teorii artystycznych do aktywizmu społeczno-politycznego - Wenderlich, Paulina (Przegląd Politologiczny, 2025)
Celem niniejszego artykułu jest przybliżenie postaci Josepha Beuysa przedstawicielom nauk o polityce i administracji oraz wyjaśnienie idei propagowanych przez tego niemieckiego aktywistę, polityka i artystę. Artykuł koncentruje się na analizie koncepcji Josepha Beuysa w kontekście ich znaczenia dla współczesnej refleksji politologicznej. Beuys, jako artywista redefiniował granice sztuki, traktując ją jako narzędzie transformacji społecznej i politycznej. Autorka artykułu przeanalizowała kluczowe aspekty koncepcji i działalności Beuysa, takie jak idea rzeźby społecznej, jego zaangażowanie w tworzenie organizacji społecznych i politycznych oraz inicjatywy ekologiczne, aby lepiej zrozumieć sposoby i narzędzia, jakie artysta wykorzystywał do realizacji celów społecznych i politycznych. Kluczowe pytanie badawcze brzmi następująco: Czy koncepcje i działania Josepha Beuysa mogą być interesujące z perspektywy politologicznej?