Poza twardą siłą: rola miękkiej siły w kształtowaniu polityki zagranicznej Nigerii - Ogele, Eziho (Przegląd Politologiczny, 2025)
Niniejszy artykuł analizuje ewoluującą rolę miękkiej siły w kształtowaniu polityki zagranicznej Nigerii, wykraczając poza tradycyjne poleganie na twardej sile. Analizując koncepcję miękkiej siły i jej zastosowanie w stosunkach międzynarodowych Nigerii, badanie ujawnia rosnące uznanie kraju dla znaczenia przyciągania, perswazji i wpływu w osiąganiu celów polityki zagranicznej. Badanie analizuje również czynniki wewnętrzne i zewnętrzne, które wpływają na strategię miękkiej siły Nigerii, podkreślając potrzebę wzmocnienia instytucjonalnego, budowania potencjału i zaangażowania sektora prywatnego. Poprzez krytyczną analizę nigeryjskich inicjatyw w zakresie miękkiej siły, w tym dyplomacji kulturalnej, współpracy międzynarodowej i dyplomacji publicznej, badanie identyfikuje szanse i wyzwania związane z tym podejściem. W badaniu przyjęto podejście konstruktywistyczne i teorię miękkiej siły jako konstrukcję teoretyczną. Badanie opierało się na technice gromadzenia danych wtórnych. Badanie będzie miało implikacje dla decydentów, naukowców i praktyków Nigerii, którzy chcą zrozumieć złożoność nigeryjskiej polityki zagranicznej i rolę miękkiej siły w kształtowaniu jej stosunków międzynarodowych.