Analiza roli rocznicy wyzwolenia KL Auschwitz-Birkenau dla relacji polsko-izraelskich w latach 2016–2023 - Mościcki, Bartosz; Rogalewicz-Żylińska, Ada (Przegląd Politologiczny, 2025)
Tematem badawczym rozważanym w niniejszym artykule jest polityka pamięci i polityka historyczna w stosunkach międzynarodowych, w ramach którego analizowana jest rola obchodów rocznicy wyzwolenia KL Auschwitz-Birkenau w stosunkach polsko-izraelskich w okresie rządów Zjednoczonej Prawicy od roku 2016 do 2023. Artykuł poddaje analizie coroczne wydarzenie jakim jest rocznica wyzwolenia KL Auschwitz-Birkenau, ze szczególnym uwzględnieniem wypowiedzi polityków podczas niej obecnych oraz tematów przez nich poruszanych. Poprzez zbadanie obchodów rocznicy wyzwolenia KL Auschwitz-Birkenau, autorzy starają odpowiedzieć się na pytanie, czy wspólne i trudne dziedzictwo, jakim jest pamięć o Holokauście zbliża, czy też oddala Polskę i Izrael.