Franciszka Ryszki rozważania o myśli politycznej. Analiza kontekstualna - Nieć, Mateusz (Przegląd Politologiczny, 2025)
Franciszek Ryszka (1924–1998) był jednym z czołowych luminarzy nauki w Polsce Ludowej, był światowej sławy politologiem. W artykule przedstawiono jego rozważania teoretyczne o myśli politycznej (filozofia polityczna, doktryna polityczna, ideologia, program polityczny). Dokonano rekonstrukcji jego teorii ideologii. W artykule wskazano motywy i intencje, które przyświecały politologowi przy formułowaniu teorii polityki. Wyjaśniono ewolucję poglądów Ryszki na myśl polityczną (ideologia, doktryna polityczna), które były formułowane w różnym czasie i różnych tradycjach naukowych. W artykule zadano następujące pytanie badawcze: Jakie intencje i motywy przyświecały Ryszce, gdy formułował zwrot empiryczny w badaniu myśli politycznej? W artykule wykorzystano metodę kontekstualną i metodę biograficzną. Metoda kontekstualna analizuje dyskurs kulturowy (w rozumieniu Q. Skinnera), dlatego artykuł oparto na tak szerokiej bibliografii. Podstawą analizy są Ryszki prace naukowe, jego wspomnienia oraz lektury, w artykule wykorzystano także literaturę naukową dotyczącą omawianych zagadnień, publicystykę, jak również literaturę piękną, która miała wpływ na konteksty (motywy i intencje) jego myśli. Metodologię dostosowano do pytań badawczych.