Druga wojna światowa w ukraińskiej polityce pamięci (2005–2025). Rocznice, święta, narracje - Jędraszczyk, Katarzyna (Przegląd Politologiczny, 2025)
W artykule przeanalizowano ewolucję ukraińskiej polityki pamięci w latach 2005–2025 dotyczącej drugiej wojny światowej, ze szczególnym uwzględnieniem roli prezydentów, sytuacji wewnętrznej oraz czynników geopolitycznych. Przedstawiono zmiany w oficjalnych narracjach historycznych, charakterze i symbolice świąt państwowych – od postsowieckiego modelu gloryfikacji tzw. Wielkiej Wojny Ojczyźnianej po europejskie wzorce upamiętniania. Dla reinterpretacji wydarzeń wojennych kluczowy był rok 2014 (tzw. rewolucja godności) oraz rozpoczęcie pełnoskalowej wojny po ataku Rosji na Ukrainę 24 lutego 2022 roku. Posługując się metodami analizy chronologiczno-problemowej, analizą źródeł prawnych oraz analizą dyskursu politycznego omówiono przełomowe zmiany związane z prezydenturą Wiktora Juszczenki (heroizacja Ukraińskiej Powstańczej Armii), powrót do narracji radzieckich w okresie rządów Wiktora Janukowycza, proces dekomunizacji i „ukrainizacji pamięci” po 2014 roku. Opisano także symboliczne znaczenie reformy świąt państwowych – wprowadzenie Dnia Pamięci i Pojednania (8 maja), redefinicję Dnia Zwycięstwa (9 maja) oraz nowe praktyki pamięci. Wojna z Rosją nadała drugiej wojnie światowej nowe znaczenia w dyskursie tożsamościowym i patriotycznym. Artykuł wskazuje, że w latach 2005–2025 pamięć o drugiej wojnie stała się narzędziem legitymizacji władzy oraz elementem walki o symboliczne granice tożsamości narodowej Ukrainy.