Czy Ameryka jest teraz bezpieczniejsza? O pierwszych zmianach w polityce zagranicznej i bezpieczeństwa USA za prezydentury Donalda Trumpa - Waśko-Owsiejczuk, Ewelina (Przegląd Politologiczny, 2017)
Artykuł opisuje pierwsze miesiące prezydentury Donalda Trumpa. Przedstawia jego najważniejsze decyzje w zakresie polityki zagranicznej i bezpieczeństwa USA, głosy krytyczne i wspierające oraz ewentualne implikacje dla bezpieczeństwa USA. Już podczas kampanii wyborczej niektóre propozycje Trumpa wywoływały niepokój społeczności międzynarodowej i wiele pytań w kontekście dotychczasowych sojuszy. Zapowiedział m.in. wprowadzenie rygorystycznych przepisów w prawie emigracyjnym, niezwłoczną deportację nielegalnych imigrantów z USA, przywróceniem tortur jako narzędzia walki z terrorystami, podważał ponadto dotychczasową politykę współpracy z sojusznikami, kwestionując dążenie do zapewniania bezpieczeństwa innym krajom na koszt USA. Podjęte podczas pierwszych 100 dni urzędowania Donalda Trumpa decyzje wpływają nie tylko na sytuację wewnętrzną USA, zarówno w kontekście bezpieczeństwa kraju, jak i systemu politycznego, ze względu na rodzący się kryzys konstytucyjny i tarcia pomiędzy władzą wykonawczą i sądowniczą. Jego decyzje wpływają również na stosunki pomiędzy USA i ich sojusznikami oraz przekształcają rolę Stanów Zjednoczonych w świecie i wpływ supermocarstwa na system zbiorowego bezpieczeństwa.