Brexit i jego skutki dla Niemiec z perspektywy ekonomicznej i społecznej - Bartkowiak, Marcin; Ratajczak, Anna (Przegląd Politologiczny, 2019)
Pod koniec marca 2017 r., rząd brytyjski zainicjował procedurę prawną dotyczącą wystąpienia z Unii Europejskiej, rozpoczynając tym samym dwuletnie odliczanie do Brexitu. Jednakże, biorąc pod uwagę stan na sierpień 2019 r., ostateczny wynik negocjacji, jest nadal w toku. Niepewność wywołana przez Brexit w ciągu ostatnich lat wpływała negatywnie na gospodarkę Wielkiej Brytanii, np. wzrost gospodarczy. Niniejsza praca ukazuje wpływ Brexitu na Niemcy z uwzględnieniem perspektywy ekonomicznej i społecznej. W naszych analizach rozróżniamy między efektami po ogłoszeniu Brexitu, a jego możliwymi skutkami. Uwzględniając perspektywę ekonomiczną, nasze analizy koncentrują się na czterech swobodach rynku wewnętrznego Unii Europejskiej. W perspektywie społecznej, nasze analizy skupiają się na mobilności, studiach i praktykach w Wielkiej Brytanii, transakcjach finansowych oraz prawach konsumentów. Za pomocą statystyk opisowych, bazując głównie na danych z Destatis i Eurostatu, przewidujemy następujące konsekwencje. Biorąc pod uwagę perspektywę ekonomiczną, spodziewamy się negatywnych następstw, takich jak pogorszenie relacji handlowych między Wielką Brytanią a Niemcami, wpływających na zatrudnienie, w szczególności w sektorze motoryzacyjnym. Uwzględniając perspektywę społeczną, spodziewamy się także negatywnych konsekwencji, np. wynikających z podróżowania do Wielkiej Brytanii: rosnących kosztów podróży, opłat roamingowych, dodatkowego ubezpieczenia zdrowotnego. Wśród pozostałych obszarów, na które może wpływać Brexit wskazać należy studia i praktyki w Wielkiej Brytanii, transakcje finansowe oraz prawa konsumentów.