Uniwersytet w okresie zmiany modelu przepływu informacji - Lewandowska, Maria; Stachowiak, Beata (Przegląd Politologiczny, 2019)
Artykuł ma na celu zaprezentowanie wyników badań dotyczących poglądów współczesnych studentów na uniwersytet. Sformułowano kilka problemów badawczych: z jakich źródeł informacji i wiedzy o świecie korzystają współcześni studenci; jakie są główne cele szkolnictwa wyższego według współczesnych studentów; dlaczego współcześni studenci decydują się na rozpoczęcie studiów wyższych; kim jest nauczyciel akademicki dla współczesnego studenta? Narzędziem badawczym był kwestionariusz ankiety udostępniony studentom drogą elektroniczną. Badania wykazały, że uniwersytet jest jednym ze źródeł informacji dla 65% studentów biorących udział w badaniu. Więcej wskazań uzyskał jedynie Internet. Ponadto, respondenci za kluczowe cele szkolnictwa wyższego uznali przyczynianie się do rozwoju intelektualnego studentów, przygotowanie zawodowe oraz przyznawanie stopni naukowych i wydawanie dyplomów. Głównymi powodami, dla których respondenci zdecydowali się podjąć studia w szkole wyższej były: chęć zdobycia wyższego wykształcenia, chęć rozwoju intelektualnego i chęć nabycia określonych umiejętności praktycznych. Nauczyciele akademiccy są dla studentów, przede wszystkim, osobami przekazującymi wiedzę. 21% spośród ankietowanych udzieliło odpowiedzi „mistrz” (lub użyło synonimu tego słowa).