Ocena zmian poziomu kapitału ludzkiego w Polsce w kontekście wykorzystania funduszy europejskich na projekty z zakresu nauki i edukacji zakontraktowane do realizacji w latach 2004–2006 - Sikora-Gaca, Małgorzata; Kosowska, Urszula (Przegląd Politologiczny, 2019)
W artykule przeanalizowano 2947 projektów z obszaru nauki i edukacji realizowanych przy udziale funduszy strukturalnych w Polsce, w latach 2004–2006. Podsumowano inwestycje współfinansowane z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego, Europejskiego Funduszu Społecznego i Europejskiego Funduszu Orientacji i Gwarancji Rolnej. Zweryfikowano dane dotyczące 2947 projektów w podziale na poszczególne województwa. Dzięki temu wyodrębniono regionalnych liderów pod względem liczby złożonych projektów i pozyskanych środków finansowych w latach 2004–2006. Określono kwotę dotacji z UE do projektów z obszaru nauki i edukacji w Polsce per capita. Dane te skonfrontowano z wybranymi wskaźnikami rozwoju kapitału ludzkiego w latach 2003, 2006, 2009 i 2012 w celu oceny wpływu funduszy europejskich w obszarze nauki i edukacji na poziom kapitału ludzkiego w Polsce.