Prawo do ładu społecznego i międzynarodowego na przykładzie działań ONZ - Żarna, Krzysztof (Przegląd Politologiczny, 2020)
Przedmiotem artykułu są rozważania na temat prawa do ładu społecznego i międzynarodowego na przykładzie działań ONZ. Organizacja Narodów Zjednoczonych przyjęła wiele aktów dotyczących praw człowieka, takich jak deklaracje i prawnie wiążące prawa. Wniosek jest taki, że niekwestionowanym osiągnięciem Organizacji Narodów Zjednoczonych jest przyjęcie dużej liczby aktów prawnych, które gwarantują porządek społeczny i międzynarodowy. Mimo to nie ma skutecznych mechanizmów gwarantujących te prawa i szukania sprawiedliwości na forum międzynarodowym.