Wpływ globalizacji na kontrolę siły strukturalnej w państwach rozwiniętych w latach 90. i 2000 - Waichman, Shlomo (Przegląd Politologiczny, 2020)
Ze względu na swój charakter globalizacja podważa kontrolę rządu. W artykule skupiono się na wpływie globalizacji na kraje rozwinięte. W szczególności analizuje, w jaki sposób globalizacja wpłynęła na każdą z czterech następujących instytucji: (i) zarządzanie, (ii) rynki kapitałowe, (iii) państwo opiekuńcze oraz (iv) rynek pracy. Można to podsumować następująco: rządy ograniczyły się w podejmowaniu decyzji, krajowe rynki kapitałowe przekształciły się w gałęzie rynku globalnego i tym samym nie były w stanie swobodnie promować interesów wewnętrznych, państwo opiekuńcze służy raczej kapitalizmowi niż chroni społeczeństwo i zmniejsza nierówności, a rynek pracy doświadcza migracji pracowników do krajów rozwiniętych, podczas gdy branże przeniosły się za granicę do krajów rozwijających się.