Spór polityczny w Polsce, w oczach facebookowych slaktywistów - Pawlak, Piotr (Przegląd Politologiczny, 2021)
Niniejszy tekst jest raportem z badań nad wybranymi aspektami kryzysu demokracji w Polsce. Problem analizy koncentruje się na pytaniach o stosunek uczestników sporu politycznego do przeciwników, możliwości (i sposobu) osiągnięcia porozumienia oraz oceny sytuacji. Obszar analizy wybrałem, traktując media społecznościowe jako przejrzystą platformę do sporu politycznego (szczególnie podczas pandemii SARS-CoV-2). Istotą badania było znalezienie respondentów wyraźnie zaangażowanych w spór polityczny. Autor wskazał portal Facebook między innymi dlatego, że platforma ta tworzy miejsce dla wielu aktywnie działających grup tematycznych, skupiających zwolenników poszczególnych opcji politycznych. Fakt ten ułatwia dotarcie do respondentów o preferowanych cechach. Badanie przeprowadzono w okresie od 13.12.2020 r. Do 25.01.2021 r. Na podstawie autorskiego formularza składającego się z 15 pytań. Próba badawcza liczy 220 respondentów: 126 kobiet i 94 mężczyzn w wieku od 14 do 72 lat. Odpowiednio do charakteru zmiennych i liczebności próby obliczono współczynnik kontyngencji i test Kruskala-Wallisa oraz istotność statystyczną uzyskanych wyników. Wszystkie analizy wykonano w oparciu o oprogramowanie SPSS w wersji 26 i Microsoft Excel.