Hamburg–Sankt Petersburg, Sankt Petersburg–Nicea. Scenariusze stabilności połączeń bliźniaczych pod wpływem naprężeń - Vlaemnick, Erik; Pustoshinskaya, Olga (Przegląd Politologiczny, 2021)
Na tle globalnej pandemii COVID-19 i trwających napięć geopolitycznych między Federacją Rosyjską a Zachodem, niniejszy tekst zajmuje się dynamiką europejsko-rosyjskiej dyplomacji miast w czasach kryzysu. Na podstawie dwóch reprezentatywnych studiów przypadków istniejących miast partnerskich, a mianowicie Hamburg–Sankt Petersburg z jednej strony oraz Nicea–Sankt Petersburg z drugiej, rozdział ten bada ewolucję relacji partnerskich w politycznie wrażliwych czasach. Zwracając uwagę na podstawy prawne i historyczną ewolucję wybranych przypadków współpracy miast, autorzy identyfikują główne tendencje, jak również możliwości w dziedzinie partnerstwa miast i angażują się w tak zwany zwrot cyfrowy w dyplomacji miejskiej, który przejawia się od początku globalnego kryzysu zdrowotnego na początku 2020 roku.