Wybory roku 2020 w obwodzie irkuckim: przebieg, wyniki i organizacja - Zulyar, Yuriy (Przegląd Politologiczny, 2021)
Regularne przeprowadzanie wyborów i zgodność ich procedury z obowiązującym ustawodawstwem jest warunkiem funkcjonowania demokratycznego systemu politycznego. Występowanie sytuacji nadzwyczajnych, takich jak operacje wojskowe, pandemie i tym podobne, stanowi poważny problem i wyzwanie dla kierownictwa państwa. Wynikające z tego napięcia społeczne i niestabilność, zmiany w dotychczasowym porządku i procedurach wyborczych, stanowią zagrożenie dla rządzącego reżimu i stwarzają dodatkowe możliwości dla opozycji. W artykule przedstawiono działania kierownictwa Rosji i obwodu irkuckiego w kontekście pandemii Covid podczas wyborów regionalnych w 2020 roku. Zmieniono ustawodawstwo i zorganizowano specjalne środki, aby zapewnić przestrzeganie wszystkich norm epidemiologicznych i zapobiec znacznemu wzrostowi liczby zachorowań. Szczególną cechą wyborów w obwodzie irkuckim było przeprowadzenie przedterminowych, naprawdę konkurencyjnych wyborów gubernatora, w których walczyli protegowany Kremla i lokalny przedstawiciel partii komunistycznej. W naprawdę trudnej sytuacji wybory odbyły się spokojnie, bez szczególnych naruszeń prawa i norm moralnych. Mimo fundamentalnego charakteru walki o fotel gubernatora, frekwencja wyborcza była niska i zasadniczo niższa od przeprowadzonego w lipcu tego samego roku plebiscytu w sprawie zmiany Konstytucji Federacji Rosyjskiej.