The Integration of China into the World Trade System and the Increase in its Role in International Business - Puślecki, Zdzisław W. (Przegląd Politologiczny, 2015)
W podjętej pracy badawczej Autor analizuje problemy integracji Chin ze światowym systemem handlowym i wzrost ich roli w biznesie międzynarodowym. Ważność i innowacyjność podjętych badań naukowych polega na przedstawieniu nowych uwarunkowań rozwoju gospodarki globalnej i handlu globalnego gdzie Chińska Republika Ludowa widziana jest jako super siła produkcyjna będąca zdolna do zmiany handlu światowego. W wielu dziedzinach Chiny posiadają przy tym przewagi komparatywne. Chiny zamierzają kontynuować swój dynamiczny rozwój specjalizując się w elektronice i wzroście roli usług. Wraz z zawieraniem przyszłych porozumień handlowych lub bez nich usługi będą odgrywać coraz większą rolę w handlu zagranicznym Chin i w ich polityce handlowej dostosowując zmiany organizacyjne do zmian globalnych. Równocześnie coraz bardziej podnoszoną kwestią jest pytanie czy Zachód będzie widział dynamiczny wzrost roli Chin jako sposobność do współpracy czy też do konfliktu. Generalnie wzrost gospodarczy w Chinach jest bardziej preferowany niż szeroka ekspansja militarna. Wraz z nowymi inwestycjami kraj może zmieniać swoją pozycję gospodarczą poprzez wewnętrzną ekspansję przemysłową i dostosowywanie jej do wymagań światowych w efekcie handlu międzynarodowego. Chiny są szczególnie wrażliwe na uzyskiwanie korzyści z intensywnego wzrostu i nie życzyłyby sobie przerwania tego korzystnego trendu będącego kluczem ich ogólnego sukcesu rozwojowego. Głównym celem artykułu jest przedstawienie integracji Chin ze światowym systemem handlowym i wzrostu ich roli w biznesie międzynarodowym.