The migration policy of Switzerland - Perkowska, Magdalena (Przegląd Politologiczny, 2015)
Celem artykułu jest przybliżenie polityki migracyjnej Szwajcarii od II połowy XX wieku aż do czasów współczesnych. Polityka migracyjna Szwajcarii ewoluowała przez ostatnie dziesięciolecia uwarunkowana z jednej strony dużym zapotrzebowaniem na siłę roboczą z drugiej jednak silnymi poglądami ksenofobicznymi wpływającymi m.in. na zaostrzenie polityki migracyjnej. Szczególna uwaga zostanie poświęcona referendum z lutego 2014 r., w którym naród szwajcarski opowiedział się za ograniczeniem swobodnego przepływu osób między Szwajcarią a Unią Europejską.