Labour market flexibility v. job security – a comparative analysis of Swiss and Po- lish labour law regulations on fixed-term employment contracts - Ludera-Ruszel, Agata (Przegląd Politologiczny, 2015)
W dobie gospodarki opartej na wiedzy, elastyczność staje się istotna dla pracodawcy i pracownika. Dążenie do większej elastyczności na rynku pracy powoduje wzrost popularności atypowych form zatrudnienia, w tym także umowy o pracę na czas określony, które jednak są uważane za mniej bezpieczną formę zatrudnienia w porównaniu do umowy o pracę na czas nieokreślony. W tych warunkach istotnym wyzwaniem staje się zachowanie właściwej równowagi między elastycznością rynku pracy a bezpieczeństwem zatrudnienia. Opierając się na analizie regulacji prawnych o umowie o pracę na czas określony obowiązujących w Polsce i w Szwajcarii, przedmiotem niniejszego artykułu jest ustalenie jak powyższy stosunek został ukształtowany w odniesieniu do umowy o pracę na czas określony.