Transformation of the Countries of Cen- tral and Eastern Europe – an Attempt at Comparing Croatia and Slovenia - Lubik-Reczek, Natasza (Przegląd Politologiczny, 2015)
W Europie Środkowej i Wschodniej od kilkunastu lat zachodzą zmiany, które wyjaśniane są w kategoriach transformacji systemowej czy ustrojowej. Transformacja systemowa jest najczęściej używanym pojęciem do opisu zmiany społecznej, która rozpoczęła się w tym rejonie Europy po 1989 r. Zbliżonym pojęciem, choć węższym jest transformacja ustrojowa, która opisuje fazę radykalnej zmiany ładu społecznego w aspekcie formalno-prawnym. Analizując transformację państw Europy Środkowej i Wschodniej, zwrócić należy również uwagę na państwa bałkańskie. Zostały w nich uchwalone nowe konstytucje, ustawy o partiach politycznych i ordynacje wyborcze. Otworzyły one drogę do konkurencyjnego systemu partyjnego oraz systemu politycznego opartego na zasadach demokracji.