Głosowanie korespondencyjne w wyborach prezydenckich roku 2020 – jak kształtowano partycypację wyborczą w czasie pandemii COVID-19? - Musiał-Karg, Magdalena (Przegląd Politologiczny, 2023)
Zagadnienia związane z partycypacją wyborczą są wyjątkowo złożone, m.in. ze względu na różne podejścia badaczy do tej problematyki. Pandemia COVID-19 przyczyniła się do podejmowania przez specjalistów, prawników, politologów kwestii partycypacji wyborczej w kontekście zagrożenia zdrowia publicznego i realizacji zasady powszechności wyborów. Aby zapewnić większą gwarancję zasady powszechności, w wielu państwach wprowadza się dodatkowo inne niż głosowanie w lokalu wyborczym formy oddawania głosu w wyborach. Głosowanie korespondencyjne jest jedną z alternatywnych metod głosowania, która wydaje się najbardziej popularną w kontekście udziału w elekcjach. W rożnych państwach występuje ona w różnych formach. W Polsce w 2020 usiłowano wdrożyć najpierw all-postal voting, a następnie – po rozpisaniu drugich wyborów – zdecydowano się na głosowanie hybrydowe. Celem niniejszego artykuły jest analiza polskich doświadczeń z głosowaniem korespondencyjnym w 2020 r. w kontekście zastosowania tego narzędzia w czasie pandemii.