Przywódcy polityczni wobec pandemii COVID-19. Analiza dyskursu w Sejmie - Hartliński, Maciej; Klepański, Jakub (Przegląd Politologiczny, 2023)
Słowa przywódców politycznych w debacie parlamentarnej, zwłaszcza w sytuacjach kryzysowych, mają szczególne znaczenie. Celem opracowania jest analiza stanowisk i deklaracji przywódców politycznych wobec pandemii COVID-19 w Polsce na przykładzie wystąpień w Sejmie. Analizie ilościowej i jakościowej poddano 504 wystąpienia przewodniczących partii oraz klubów i kół poselskich. Analiza ukazała, że problematyka będąc przez wiele miesięcy najważniejszą kwestią dla Polaków, nie cieszyła się równie wielką uwagą przywódców politycznych w Sejmie. Przywódcy ugrupowań opozycyjnych byli aktywni w krytykowaniu rządu oraz wysuwaniu propozycji działań. Z kolei przywódcy partii rządowych nie brali aktywnego udziału w debacie.