Przygotowane na koronawirusa SARS-CoV-2? W poszukiwaniu uwarunkowań reakcji na pierwszą falę pandemii COVID-19 – przypadek Warszawy i Sztokholmu - Glinka, Kamil (Przegląd Politologiczny, 2023)
Artykuł porusza problematykę aktywności miejskiej administracji samorządowej w okresie pandemii COVID-19. Celem artykułu jest udzielenie odpowiedzi na pytanie o czynniki determinujące reakcję na tzw. pierwszą falę pandemii COVID-19, jaka była udziałem administracji samorządowej dwóch europejskich miast: Warszawy (reakcja „twarda”) oraz Sztokholmu (reakcja „miękka”). W związku z hipotezą, że predyktywny i responsywny potencjał miejskiej administracji samorządowej Warszawy i Sztokholmu różnicuje ich reakcję na tzw. pierwszą falę pandemii COVID-19, zdecydowano o wykorzystaniu kilku metod badawczych: analizy porównawczej, analizy aktów prawnych, analizy danych statystycznych oraz elementów analizy systemowej. Przeprowadzone badanie udowadnia, że trudno wskazać na zależność pomiędzy potencjałem predyktywnym i responsywnym miejskiej administracji samorządowej Warszawy i Sztokholmu a jej reakcją na tzw. pierwszą falę pandemii COVID-19. Źródeł odmienności owej reakcji należy zatem poszukiwać w innych czynnikach.