Wspomaganie gospodarcze poprzez wioskę społeczną - Yusnita, Vera; Tresiana, Novita; Meutia, Intan Fitri (Przegląd Politologiczny, 2023)
Wioska Nusantara Tangguh to program zainicjowany przez policję krajową w celu ograniczenia rozprzestrzeniania się COVID-19 w społeczności, stopniowo przywracając warunki ekonomiczne. Aby przywrócić warunki gospodarcze, konieczne jest wzmocnienie społeczności oraz mikro, małych i średnich przedsiębiorstw (MMŚP). Badanie to jest rodzajem badań jakościowych wykorzystujących podejście studium przypadku. Celem badania było określenie realizacji polityki wsi Tangguh Nusantary z modelem Penthahelix oraz zmian gospodarczych w wiosce Pinang Jaya w dystrykcie Kemiling. Wyniki badań nad wdrażaniem polityki wsi Tangguh Nusantary zostały przeprowadzone przez pięciu interesariuszy, a mianowicie: naukowców, biznes, społeczność, rząd i media oraz zmiany gospodarcze dla mikro, małych i średnich przedsiębiorstw (MMSP) i społeczności, aby upodmiotowienie gospodarcze przeprowadzone przez interesariuszy przebiegało dobrze.