Poland’s internal security as exemplified by the tasks and activities of the Internal Security Agency in the period 2007–2015 - Rosicki, Remigiusz (Przegląd Politologiczny, 2016)
Przedmiotem analizy w tekście jest bezpieczeństwo wewnętrzne Polski, które prezentowane jest przez pryzmat zadań i działań Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego (ABW), tj. jednej z polskich służb specjalnych. Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego powstała jako służba kontrwywiadowcza, jednakowoż zakres jej zadań sytuuje ją w ramach wywiadu kryminalnego, co należy uznać za mało efektywne w związku ze zwalczaniem przestępstw skierowanych przeciwko państwu. Analiza problematyki bezpieczeństwa państwa w kontekście działalności Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego została uściślona w tekście przez następujące pytania badawcze: (1) W jakim zakresie ustawowy zakres zadań Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego wpływa na niską efektywność zwalczania przestępstw skierowanych przeciwko bezpieczeństwu państwa? (2) W jakim zakresie patologie strukturalne w ramach Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego wpływają na niską efektywność zwalczania przestępstw skierowanych przeciwko bezpieczeństwu państwa? W pracy dokonano szerszej analizy trzech głównych zagadnień: (1) zadań ustawowych Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego ujętych w regulacjach de lege lata i de lege ferenda), (2) dysfunkcjonalności działalności Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego w związku z zakresem zadań ustawowych i (3) patologii strukturalnej w związku z upolitycznieniem Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego.