The problem of mounting income inequalities in the world vis-a-vis the phenomenon of harmful tax competition. The ICIJ tracking down the greatest financial scandals of the 21st century - Walkowski, Maciej (Przegląd Politologiczny, 2016)
W maju 2016 roku ponad 350 ekonomistów z 30 krajów świata podpisało się pod listem do światowych liderów politycznych z grupą G-7 na czele, ostrzegając, że działanie rajów podatkowych jest nie tylko niesprawiedliwe społecznie, ale też nie ma współcześnie jakiegokolwiek uzasadnienia ekonomicznego. Autor bestsellerowej pracy naukowej Kapitał w XXI wieku Thomas Piketty, profesor Columbia University i doradca sekretarza generalnego ONZ Jeffrey Sachs, profesor Princeton University i laureat Nagrody Nobla Angus Denton oraz wielu innych cenionych autorytetów naukowych wezwali do wprowadzenia większej przejrzystości w globalnym systemie podatkowym i wprowadzenia regula cji ograniczających funkcjonowanie tzw. OFC. Także organizacja pozarządowa Oxfam International, która koordynowała stworzenie listu, wezwała światowych liderów do ustalenia wspólnego stanowiska w sprawie ukrócenia tajemnicy związanej z funkcjonowaniem spółek w rajach podatkowych, ujawniając szkody, jakie one przynoszą. Tzw. optymalizacja podatkowa w opinii cytowanych w artykule analityków Oxfam, Credit Suisse i UNCTAD przyczynia się do pogłębiania globalnych nierówności dochodowych, traktowanych jako największy problem globalny XXI wieku. Autor, powołując się na ww. analizy naukowe oraz wyniki śledztwa dziennikarskiego Międzynarodowego Zrzeszenia Dziennikarzy Śledczych (ICIJ), stara się zdiagnozować i przybliżyć te wzajemne zależności, ukazać wielorakie szkody, jakie proceder ten przynosi gospodarkom i społeczeństwom, prezentując własne oceny i prognozy na przyszłość.