Challenges in evaluating impact of sanctions – political vs economic perspective - Stępień, Beata; Pospieszna, Paulina; Skrzypczyńska, Joanna (Przegląd Politologiczny, 2016)
Cel tego artykułu jest dwojaki. Pierwszy, to podkreślenie konieczności połączenia perspektywy ekonomicznej i politycznej w ocenie skutków sankcji. Drugi, to diagnoza i analiza wyzwań związanych z połączeniem tych perspektyw w taki sposób, aby stworzyć spójny oraz rzetelny merytorycznie i metodycznie sposób pomiaru tego zjawiska. Połączenie perspektywy ekonomicznej i politologicznej uznajemy nie tyle za pożyteczne, co niezbędne do prawidłowej oceny efektywności i skuteczności sankcji. Wyzwania związane z integrowaniem perspektyw i wypracowaniem narzędzi pomiaru prezentujemy przez pryzmat krytycznej analizy dotychczasowych badań dotyczących oceny skuteczności i efektywności sankcji, ukazując każdorazowo mocne i słabe strony zastosowanego podejścia. Artykuł jest częścią większego projektu dotyczącego przesłanek, ekonomicznego wpływu i skuteczności sankcji nakładanych przez Unię Europejską.