The role of Muslim women in political life based on the examples of selected Muslim countries - Jomma, Fuad (Przegląd Politologiczny, 2016)
Tematem publikacji jest rola kobiet muzułmańskich w życiu politycznym i społecznym. Przedstawione zostały pierwsze kobiety w islamie, które odegrały ważną rolę w polityce. Na przykładzie wybranych krajów muzułmańskich opisano obecność kobiet w rządach tych krajów i stopień ich zaangażowania w politykę. Omówione zostały czynniki, które wpływają na wzrost roli kobiet na arenie politycznej oraz te, które ograniczają ich udział w życiu politycznym i społecznym. W artykule znajduje się odpowiedź na pytanie, czy wysoki wskaźnik PKB ma wpływ na zaangażowanie kobiet w życie społeczne i polityczne.