Logistyczne aspekty wykorzystania uzbrojenia i sprzętu przejętego przez talibów po wycofaniu wojsk USA z Afganistanu - Skarżyński, Mirosław (Przegląd Politologiczny, 2024)
W artykule wskazano technikę wojskową, którą przejęli talibowie po rozpadzie sił zbrojnych Afganistanu i wycofaniu wojsk USA. Przedstawiono charakterystykę określonych środków walki. Rozpatrzono uwarunkowania logistyczne bojowego użycia nowego uzbrojenia i sprzętu wojskowego przez armię Islamskiego Emiratu Afganistanu. Oszacowano zagrożenia wewnętrzne i zewnętrzne generowane przez dozbrojonych talibów. W podsumowaniu zawarto rezultaty przeprowadzonych badań.