Retoryka antyimigracyjna w przemówieniach Donalda Trumpa: korpusowa analiza porównawcza dyskursu prezydenckiego USA (1946–2021). Język populistyczny i emocjonalny a konstruktywne, polityczne ramowanie przekazu - Edilashvili, Nino (Przegląd Politologiczny, 2025)
Stany Zjednoczone Ameryki (USA) często określane są jako naród imigrantów. Imigranci odegrali kluczową rolę w rozwoju demograficznym i kształtowaniu tożsamości kulturowej kraju. Kwestie związane z imigracją stanowiły zatem integralną część amerykańskiego dyskursu politycznego i komunikacji rządowej, w tym przemówień prezydenckich. Jednakże żaden inny prezydent nie spotkał się z tak znaczącą krytyką za sposób podejmowania tematyki imigracyjnej jak Donald Trump prezydent Stanów Zjednoczonych. W niniejszym badaniu zastosowano analizę dyskursu opartą na korpusie w celu zbadania obszernego materiału językowego i identyfikacji powtarzających się wzorców komunikacyjnych dotyczących imigracji we wszystkich przemówieniach prezydenckich z lat 1946-2021, ze szczególnym uwzględnieniem kadencji Donalda Trumpa (2017-2021). Po przeanalizowaniu przemówień Trumpa przy wykorzystaniu metodologii Krytycznej Analizy Dyskursu (KAD) oraz porównaniu ich z wystąpieniami pozostałych prezydentów, zarówno analiza ilościowa, jak i jakościowa wykazała, że częstotliwość użycia terminów leksykalnych takich jak „imigra”, „imigracja” i „imigranci” przez Donalda Trumpa była znacząco wyższa niż u któregokolwiek z jego poprzedników. Ponadto, jego retoryka charakteryzowała się wyraźnie populistycznym podejściem oraz negatywnymi konotacjami, podczas gdy wszyscy trzynastu wcześniejszych prezydentów USA stosowali terminologię z obszaru semantycznego imigracji z większą ostrożnością, unikając negatywnych skojarzeń i narracji.