Centrowe głosy w sferze cyfrowej: zaangażowanie polityczne i polaryzacja w europejskiej cyfrowej przestrzeni publicznej - Pawlak, Piotr (Przegląd Politologiczny, 2025)
Wybór tematu został podyktowany specyfiką współczesnych realiów komunikacyjnych i politycznych. W dobie znaczącej i wciąż rosnącej obecności mediów społecznościowych w życiu społecznym, debata polityczna w coraz większym stopniu odbywa się za pośrednictwem Internetu. Jednocześnie obserwujemy nasilające się zjawiska polaryzacji, brutalizacji języka debaty oraz szerzenia hejtu motywowanego politycznie. W takim kontekście szczególnie istotne staje się pytanie o to, kto dziś rzeczywiście nadaje ton tej debacie – czy są to głosy rozsądku, czy raczej radykalne, emocjonalne przekazy, które łatwiej przebijają się w algorytmicznie determinowanym świecie informacji. Celem tekstu jest odpowiedź na pytanie, jaka grupa politycznego spektrum jest najbardziej aktywna w debacie politycznej toczonej za pośrednictwem Internetu, w tym przede wszystkim mediów społecznościowych. Interesujące jest też to, w jaki sposób zaangażowanie w cyfrowy wymiar debaty politycznej koreluje z udziałem w wyborach. Odpowiedzi na te pytania dostarczają wybrane zmienne pochodzące z badania ESS 11, zakończonego w listopadzie 2024 roku. Asumptem dla tego tekstu jest również chęć zidentyfikowania segmentu wyborców umiarkowanych oraz ich roli w cyfrowej przestrzeni debaty publicznej. W pewnym sensie jest to wręcz próba odnalezienia wyborcy centrowego (deklarującego swoje poglądy jako umiarkowane) w czasach powszechnej narracji o dominacji poglądów skrajnych.