Opinia publiczna na Ukrainie wobec integracji europejskiej w czasie wojny Rosji z Ukrainą - Palagnyuk, Yuliana (Przegląd Politologiczny, 2025)
Układ stowarzyszeniowy UE-Ukraina z 2014 r. zapoczątkował nową fazę współpracy między Ukrainą a UE. Jednocześnie od 2014 r. trwały działania wojenne wszczęte przez Rosję przeciwko Ukrainie, które zakończyły się pełnoskalową inwazją 24 lutego 2022 r. Pomimo agresji Rosji Ukraina nie zmieniła swojej strategii integracji europejskiej, o czym świadczy złożenie przez nią wniosku o członkostwo w UE 28 lutego 2022 r. Niniejsze badanie ma na celu zbadanie, jakie zmiany zaszły w opinii publicznej dotyczącej integracji europejskiej Ukrainy w ciągu dekady podczas agresji Rosji na Ukrainę, a jednocześnie między podpisaniem Układu stowarzyszeniowego UE-Ukraina a formalnym otwarciem negocjacji akcesyjnych w 2024 r. Opierając się na dane socjologiczne dotyczące opinii publicznej wobec integracji europejskiej, niniejsze badanie podsumowuje i porównuje dane z sondaży opinii publicznej przeprowadzonych przez różne ukraińskie i międzynarodowe instytucje w latach 2014–2024 i stwierdza, że opinia publiczna na temat integracji europejskiej stała się bardziej przychylna w analizowanym okresie. Co więcej, pełnoskalowa inwazja Rosji na Ukrainę w 2022 r. jeszcze bardziej wzmocniła nastroje prounijne we wszystkich grupach demograficznych i regionach, co zakończyło się zauważalnym wzrostem poparcia społecznego dla członkostwa w UE (z około 60% w 2021 r. do około 80% w latach 2022–2024).