Współpraca Stanów Zjednoczonych Ameryki i Wielkiej Brytanii w strategii bezpieczeństwa energetycznego: Studium przypadku w Zatoce Perskiej - Aghili Dehnavi, Ellias; Fiedler, Radosław (Przegląd Politologiczny, 2025)
Stany Zjednoczone (USA) i Wielka Brytania (UK), stali członkowie Rady Bezpieczeństwa Organizacji Narodów Zjednoczonych, utrzymują kluczowe partnerstwo w systemie międzynarodowym. Zatoka Perska, wyróżniająca się jako strategicznie istotny region ze względu na znaczące zasoby energetyczne, stanowi przykład ich wspólnych wysiłków na rzecz zapewnienia bezpieczeństwa energetycznego – kluczowej kwestii XXI wieku. Niniejsze badanie opiera się na jakościowej analizie treści w celu zbadania politycznego, bezpieczeństwa, militarnego oraz strategicznego wymiaru współpracy USA i Wielkiej Brytanii, przyjmując Zatokę Perską jako studium przypadku. Konkretnie, praca analizuje, jak te wymiary wspierają zrównoważone relacje między oboma państwami w kontekście bezpieczeństwa energetycznego w regionie. Główne pytanie badawcze brzmi: Jakie konkretne przesłanki polityczne, bezpieczeństwa i wojskowe definiują strategiczną współpracę między USA a UK w Zatoce Perskiej? Powiązane pod-pytania dotyczą ich wspólnych globalnych interesów w politykach bezpieczeństwa energetycznego w tym regionie oraz oceniają wkład UK w bezpieczeństwo i działania wojskowe w Zatoce Perskiej jako mechanizm wspierający strategie odstraszania USA w takich obszarach, jak Morze Południowochińskie i Europa Wschodnia. Wyniki wskazują, że głównym celem USA i UK jest zwiększenie bezpieczeństwa, wpływów i autorytetu, co znajduje odzwierciedlenie w ich strategiach bezpieczeństwa energetycznego. Strategie te kładą nacisk na połączenie polityk mających na celu zarządzanie globalnymi zasobami i rynkami energetycznymi, przy czym kontrola nad międzynarodowymi szlakami tranzytowymi jest uznawana za podstawowe narzędzie realizacji celów narodowych. W rezultacie, poprzez strategiczną rewizję i dostosowanie, USA i UK nawiązały silne więzi z kluczowymi dostawcami energii, zwłaszcza z Arabią Saudyjską, pokonując różnice ideologiczne w celu uzyskania korzyści związanych z energią. Te relacje znacząco kształtują ramy bezpieczeństwa i strategie obu narodów, szczególnie w Zatoce Perskiej.