Ewoluująca rocznica: reinterpretacje pamięci o wydarzeniach 2 maja 1808 roku w Madrycie - Różycki, Bartłomiej (Przegląd Politologiczny, 2025)
2 maja 1808 roku stanowi rzadki w historii Hiszpanii przykład zrywu w obronie niepodległości. Wokół wydarzeń z Madrytu wytworzyły się określone mity polityczne, a powstanie zostało upamiętnione w przestrzeni publicznej stolicy, jak i innych miast. Kolejne rocznice tych wydarzeń stały się okazją do kreowania określonej narracji, która z biegiem czasu ewoluowała, a najintensywniej była wykorzystywana w okresie dyktatury frankistowskiej. Współczesna demokratyczna Hiszpania, wobec trudności z formułowaniem spójnej, integrującej narracji na temat historii i tożsamości narodowej, zrezygnowała z wykorzystywania tej rocznicy do podtrzymywania jakichkolwiek mitów związanych z tą datą, zachowując ją jako regionalne święto Wspólnoty Autonomicznej Madrytu. Tradycyjne rytuały są jednak nadal podtrzymywane w regionalnej pamięci zbiorowej niektórych części Hiszpanii, zaś nowe narracje kształtowane są przez mniejszościowe, radykalne ugrupowania polityczne, reinterpretujące wydarzenia z 1808 roku zgodnie ze swoim światopoglądem. Pamięć o 2 maja stanowi przykład zróżnicowanej, heterogenicznej pamięci zbiorowej we współczesnej Hiszpanii.