Legitymizacyjne wykorzystanie wybranych rocznic historycznych w prasie partyjnej w PRL w latach 1980–1989 - Przytulski, Filip (Przegląd Politologiczny, 2025)
Artykuł omawia legitymizacyjną funkcję obchodów rocznic historycznych w latach 80. w Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej. Jako Materiał badawczy wykorzystano publikacje trzech dzienników: „Trybuny Ludu”, „Życia Warszawy”, „Żołnierza Wolności”, uwzględniając zarówno przemówienia polityków, jak i redakcyjne artykuły i komentarze. Dla realizacji tematu wykorzystano teoretyczne ustalenia dotyczące zjawiska legitymizacji oraz roli obchodów rocznic historycznych. Analizę legitymizacyjnych treści przeprowadzono na przykładzie obchodów pięciu rocznic historycznych: rewolucji październikowej, kapitulacji III Rzeszy, ogłoszenia Manifestu PKWN, niemieckiej agresji na Polskę oraz odzyskania niepodległości w 1918 r. Analiza problemu prowadzi do wniosku, że celem partii rządzącej było uprawomocnienie radzieckiej dominacji oraz socjalistycznego państwa jako depozytariusza powszechnie uznanych wartości i idei. Treść legitymizacyjną konstruowano czerpiąc zarówno z tradycji narodowej, niepodległościowej, jak i rewolucyjno-socjalistycznej.