Rocznice historyczne w exposé ministrów spraw zagranicznych RP - Pochyły, Piotr (Przegląd Politologiczny, 2025)
W artykule analizie poddano treść expose ministrów spraw zagranicznych Polski w latach 1990–2015 w zakresie przywoływania rocznicy historycznych, ich roli i znaczenia deklaracjach dotyczących polskiej polityki zagranicznej, budowania wizerunku państwa. Wskazano najważniejsze rocznice jak rocznicę zakończenia II wojny światowej czy rok 1989 jako moment początku stawania się przez Polskę państwem demokratycznym, które to najczęściej były przywoływane czy w jaki sposób odnoszono się do rocznic typu upamiętniania zbrodni na Wołyniu z 1943 roku. Wykazano, że rocznice historyczne były ważne dla ministrów, szczególnie w sytuacji trwających konfliktów zbrojnych lub przewidywalnych zmian w zakresie bezpieczeństwa Polski oraz w okresie, kiedy zależało nam na promocji państwa na zewnątrz (rok 2009 czy 2018).