Prekarność i gender: Co ma z tym wspólnego miłość? - Majewska, Ewa (Praktyka Teoretyczna, 2021)
Niniejszy artykuł analizuje pojęcie prekarności z perspektywy filozoficznej, skupiając się na miłości i pracy afektywnej oraz odnosząc się przy tym krytycznie do nierówności genderowych w neoliberalnym kapitalizmie. Romantyczny, heteroseksualny model miłości, cechujący współczesne społeczeństwa zachodnie, był na wiele sposobów rozmontowywany i poddawany krytyce, co doprowadziło do sprzecznych rozstrzygnięć – zniszczenia, zniesienia, wytworzenia się jego wariantów czy (raczej konserwatywnych) prób jego zachowania. Jednak miłość, w jej różnych postaciach, zarówno jako teoria, jak i praktyka, wciąż dostarcza modeli i rozwiązań nie tylko neoliberalnemu rynkowi pracy i nowym formom wyzysku i wywłaszczania opieki i pracy afektywnej, ale także rewolucyjnym ideom i przemianom, zarówno wśród feministek i marksistek. Miłość wymaga zatem teorii skupiającej się raczej na zniesieniu, a nie unicestwieniu poprzednich modeli miłości. W swoim artykule konstruuję taką perspektywę, ukazując jej potencjał jako model oporu i rewolucji na czasy neoliberalnego kapitalizmu.