Żałoba i opłakiwalność: Kilka uwag na temat polityki życia razem Judith Butler - Kopka, Aleksander (Praktyka Teoretyczna, 2021)
W swoim artykule skupiam się na funkcji pojęć kruchości i opłakiwalności życia w pismach Judith Butler i rozpatruję ich miejsce w szerszym kontekście myśli o tym, co za Jacques'em Derridą nazywam „źródłową żałobą”. Z jednej strony zatem chcę zrekonstruować stawiane przez Butler wyzwanie, polegające na przemyśleniu możliwości stworzenia wspólnoty bazującej na równym przydziale kruchości i opłakiwalności życia, który pozwala Butler na potraktowanie opłakiwalności jako przenikliwej i wyjątkowej ścieżki do problematyki ochrony żywych istot i równości między nimi. Z drugiej strony, odnosząc się do pism Derridy, wpisuję zaproponowane przez Butler pojęcia kruchości i opłakiwalności w szerszą strukturę żałoby, aby pokazać, jak wszelkie formowanie więzi społecznych zasadzające się na wspólnej kruchości i podatności na zranienie musi nieustannie konfrontować się z para