„Globalny Wschód” Martina Müllera: Kolejna z wielu nieudanych prób podejmowanych przez Europę Środkową, która chciałaby być czymś innym niż jest - Leszczyński, Adam (Praktyka Teoretyczna, 2021)
Ludy Europy Środkowej mają bardzo bogate słownictwo służące umniejszaniu i deprecjonowaniu własnych krajów – i długą tradycję jego używania. W tym artykule autor proponuje pewną hipotezę mającą wyjaśniać nadzwyczajnie niską zbiorową samoocenę. Jest ona głęboko zakorzeniona w peryferyjnej relacji regionu z Zachodem. Stanowi ona produkt uboczny przepaści pomiędzy bogatym, potężnym, uprzemysłowionym Zachodem i pogrążoną w stagnacji Europą Środkową. Kategoria „Globalny Wschód” Müllera, z tej perspektywy, jest kolejną z wielu prób przezwyciężenia peryferyjnego statusu regionu.