Komentarz na temat tekstu Martina Müllera „W poszukiwaniu globalnego wschodu: myślenie między północą a południem” - Zarycki, Tomasz (Praktyka Teoretyczna, 2021)
W pierwszej części tekstu przedstawiono wspierającą opinię o koncepcji „Globalnego wschodu” Martina Müllera jako przekonującej propozycji użytecznego narzędzia rozwoju studiów krytycznych nad tzw. światem post-komunistycznym czy też dawnym drugim światem w perspektywie globalnej. W pozostałej części komentarza wymieniono jednak szereg powodów dla których wdrożenie danej koncepcji napotkać może poważne bariery. Należą do nich po pierwsze możliwy opór w krajach Europy Środkowej i Wschodniej oraz szersze przyczyny strukturalne ze względu na które wprowadzenie do międzynarodowego obiegu koncepcji równoległej do „Globalnego południa” może być problematyczne. Wśród omówionych krótko podobnych problemów z prowadzeniem nowych koncepcji teoretycznych przedyskutowano doświadczenia złożonej i nie zawsze entuzjastycznej recepcji teorii post-kolonialnej w Polsce.