Demokratyzowanie czy neoluddyzm – reforma uniwersytetu wobec wyzwań technonauki - Nowak, Andrzej W. (Praktyka Teoretyczna, 2013)
Artykuł jest próbą diagnozy neoluddystycznych tendencji w krytykach reform szkolnictwa wyższego. W kontekście polskim widoczne są one w marginalizacji perspektywy technonauki. Autor wskazuje na potencjalnie emancypacyjny charakter technonauki i konieczność pomyślenia zmiany, która stanowiłaby alternatywę zarówno dla neoluddystycznej technofobii, jak i kapitalistycznej technokracji.