Dyscyplina a reżym. O maszynach, które zniewalają/wyzwalają ciało - Rudnicki, Cezary (Praktyka Teoretyczna, 2014)
Cel niniejszego artykułu jest dwojaki. Z jednej strony zamierzam wskazać, w którym miejscu leży punkt ciężkości Foucaultowskiego projektu wolnościowego, z drugiej – pragnę ów projekt uzasadnić na poziomie ontologicznym poprzez wprowadzenie „języka maszynowego” (wyraźnie zainspirowanego dwutomowym dziełem Capitalisme et schizophrénie Deleuze’a i Guattariego). W tym celu skonstruuje pewne mininarzędzie badawcze, za pomocą którego będę analizował różnicę pomiędzy dyscypliną a reżymem. Ponadto w zakończeniu wskażę kilka słabości propozycji autora Historii seksualności, które ujawniają się dzięki zaproponowanej przeze mnie perspektywie.