Formalna i realna subsumcja pracy pod kapitał. Formy przejściowe. - Marks, Karol (Praktyka Teoretyczna, 2015)
Tłumaczenie Tomasz Płomiński. Źródło fragmentu: MEGA2 II.3.6, Zur Kritik der politischen Ökonomie (Manuskript 1861–1863). Teil 6, Dietz Verlag, Berlin 1982, s. 2126–2159.