Życie jako moc deterytorializacji Pragnienie-produkcja i żywa praca I – Deleuze i Guattari) - Bednarek, Joanna (Praktyka Teoretyczna, 2011)
Celem artykułu jest przedstawienie wprowadzonej przez Deleuze’a i Guattariego kategorii życia jako produkcji; stanowi ona a"rmatywne i dzięki temu otwierające nowe perspektywy ujęcie problematyki biopolitycznej. Nacisk zostaje położony na bezpośrednio społeczny i polityczny charakter życia jako produkcji; omówione zostaje też stawanie się mniejszościowym jako strategia oporu wobec kapitalizmu.