Niespodziewany zwrot ideologii. Neoliberalizm i upadek Bloku Radzieckiego - Sowa, Jan (Praktyka Teoretyczna, 2012)
Artykuł podejmuje proces neoliberalnej transformacji Bloku Radzieckiego z późnych lat osiemdziesiątych i wczesnych dziewięćdziesiątych analizując go na przykładzie Polski. Jego trajektoria ogólnie potwierdza tezę z artykułu Trzy kroki w stronę antropologii faktycznie istniejącego neoliberalizmu postawioną przez Loïca Wacquanta. Twierdzi on, że neoliberalizm zmierza raczej do przechwycenia i użycia niż prostego demontażu czy osłabienia struktur państwowych i mechanizmów władzy. Autor pokazuje również, że przejściu od gospodarki planowanej do rynkowej w dawnym Bloku Radzieckim towarzyszyły (a w dużym stopniu w ogóle czyniły je możliwym) potężne działania ideologiczne, które przekształciły konstrukcje podmiotowości oraz sprawiły, że stała się kompatybilna z neoliberalnym kapitalizmem. Dowodzi to, że dwa tryby analizowania neoliberalizmu - strukturalna analiza władzy państwowej oraz skupienie na urządzaniu - powinny być traktowane jako komplementarne narzędzia służące rozumieniu neoliberalnych transformacji. Jednakże, przeciwnie do Wacquanta, autor twierdzi, że pod tym względem nie ma nic nowego w neoliberalizmie jako praktyce, gdyż dla utrzymywania pozornej autonomii władzy rynku kapitalizm od zawsze wymagał pomocy ze strony państwa.