Kryzys pandemiczny, walki o to, co wspólne i wyzwanie wynalezienia na nowo welfare - Mezzadra, Sandro (Praktyka Teoretyczna, 2021)
Z okazji 10 urodzin Praktyki Teoretycznej zaprosiliśmy naszych wieloletnich współpracowników i towarzyszy do wspólnego rozważenia przyszłości tego, co wspólne. Poprosiliśmy ich o zmierzenie się z następującymi pytaniami: a) co jest najważniejszym aspektem współczesnych walk o to, co wspólne?; b) jakie największe wyzwania stoją w przyszłości przed polityką tego, co wspólne?; c) gdzie w ramach toczonych walk wiedziecie potencjał na rozwijanie i poszerzanie organizacji opartej na tym, co wspólne? Mierząc się z powyższymi pytaniami Sandro Mezzadra zwraca uwagę na współczesne walki wokół welfare, które zmuszają nas do pomyślenia i stworzenia na nowo takich instytucji jak opieka zdrowotna czy edukacja poza podziałem na publiczne i prywatne.