Ku wspólnocie posthumanistycznej: ontologia, epistemologia, etyka. - Radomska, Marietta (Praktyka Teoretyczna, 2010)
Celem tekstu jest rekonstrukcja podstaw ontologicznych, epistemologicznych oraz etycznych projektu posthumanistycznego (zwanego też teorią lub narzędziem posthumanistycznym) na podstawie analizy propozycji teoretycznych Karen Barad, Gillesa Deleuze'a i Felixa Guattari'ego oraz Donny Haraway. Tylko dzięki tak precyzyjnemu zdefiniowaniu narzędzia teoretycznego, możliwe będzie zadanie pytania o wspólnotę postludzką oraz posthumanistyczną politykę.